Blade szerverek – Supermicro MicroBlade és TwinBlade


Blade szerver

A blade szerver a szerver gépek felső kategóriájába tartozik. Minden esetben nagy teljesítményű technológiákkal vannak ellátva, az aktuálisan leggyorsabb, legjobb és legkorszerűbb hardverekkel együtt.

A blade szerverek iránti igényt a kiszolgálók egyre növekedő fogyasztása, hőtermelése és fizikai növekedése hozta létre. A koncepció alapelve a sűrűség, vagyis hogy egy szabványos rackszekrénybe minél több processzort, minél nagyobb számítási kapacitást lehessen beépíteni, ezzel csökkentve az áramellátással, a hűtéssel, valamint az adatközpont méretével kapcsolatos fajlagos költségeket.

A vékony blade-ek teljes értékű szerverként működnek. Saját processzorral, memóriával és merevlemezzel vannak felszerelve. (A blade szerverek úgynevezett keretekbe (enclosure) szerelhetők be, egy 10U egységnyi magas keretbe akár 16 db blade szerver is elhelyezhető.)

Az európai piacon az elmúlt negyedévben több mint 79%-al nőtt meg a blade szerverek forgalma, eladása.

Köszönhető ez számtalan előnyüknek:

- helykihasználás racionalizálása

- minimális kábelezési szükséglet

- gyors és egyszerű bővíthetőség (mármint egy blade keret könnyen bővíthető tvábbi blade szerverekkel.)

- nagyobb számolási sűrűség

- gazdaságosabb üzemeltetés

Milyen feladatokra alkalmazható a leghatékonyabban a blade szerver?

A blade szervereket általában ugyanazokra a feladatokra használják, mint a hagyományos rack vagy torony szervereket, azonban a blade szerverek sokkal gyorsabbak és a „tudásuk”, teljesítményük is lényegesen nagyobb. Egyik legnagyobb előnye a blade szervereknek, hogy nem kell őket folyamatosan fejleszteni, sokkal kisebb a fogyasztásuk és az elhelyezésük is sokkal gazdaságosabb.

Előnyüket elsősorban a “scale out” típusú feladatok futtatásakor érezhetik a felhasználók. Ezek azok az esetek, amikor több szerver futtat azonos vagy hasonló alkalmazásokat, amelyek egyenként nem igényelnek akkora teljesítményt. Ilyen lehet például egy levelezőszerver, proxy, tűzfal, webtárhely, media streaming, de az újabb, nagy teljesítményű, 2 vagy 4 processzoros blade szerverek akár alkalmazásszerverként vagy adatbázisszerverként is bevethetők.

Adatbázis-jellegű felhasználás esetén a blade szerverekből fürtözéssel nagy rendelkezésre állású rendszerek is létrehozhatók, terhelésmegosztással pedig javítható a válaszidő. A modern adatbáziskezelők mindegyike támogatja a fürtözéses felhasználást, legyen szó akár az Oracle-ről, vagy a nyílt forrású MySQL-ről, amelynek legújabb változata már kihasználja majd a fürtözött rendszerek előnyeit.

SuperMicro MicroBlade szerverek

“Supermicro MicroBlade termékcsaládjának debütálásával folytatódik innováció a zöld számítástechnika alkamazásához.” mondta Charles Liang, a Supermicro elnök-vezérigazgatója.

A Supermicro MicroBlade MicroServer egy teljesen új típusú computing platformot jelent. Ez egy erős, rugalmas és extrém sűrűségű teljes értékű all-in-one rendszer, 95%-os, nagy hatékonyságú hűtőventillátorok hűtik a tápegységeket.

SuperMicro TwinBlade szerverek

A Supermicro TwinBlade technológiailag a legfejlettebb blade szerver rendszer. Fedélzeti IPMI 2.0 KVM over IP és távoli Virtual Media LAN-on keresztül teszi lehetővé a könnyű irányítást és ellenőrzést.

A MisroBlade és TwinBlade szerverek elérhetőek az Invitel szerverbérlet szolgáltatásaival.