Melyiket válasszam?Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk, hogy mi a különbség a saját szerver, szerver hoszting, szerver bérlés és a virtuális szerver között.

Ha valaki saját szervert vásárol, akkor annak az az előnye, hogy az a saját tulajdona lesz, ott üzemelteti ahol szeretné, olyan adatot és úgy tárol rajta ahogyan csak szeretne.
Viszont a szerver működése a teljesítménytől függően zajos lehet, valamint az üzemeltetése sem egyszerű. Főként, hogy nem árt ha biztosítva van az áramellátása áramszünet esetén is. Emellett egyszeri nagy befektetési költséget jelent egy szerver vásárlása. Ha elromlik akkor a szervizelését a tulajdonosnak kell fizetnie stb.

A szerver hoszting szerver elhelyezést jelent. Ennek az az előnye, hogy a saját szervert egy adatközpontban helyezik el, ahol teljes biztonságban van a szerver, áramellátása és üzemeltetése garantálva van. Viszont meghibásodás esetén ebben az esetben is a szerver tulajdonosának kell kimennie a helyszínre és alkatrészt cserélni, menteni az adatokat stb.

A szerver bérlés előnye, hogy nem igényel egyszeri nagy költséget, mert havi díja van a szolgáltatásnak. ebben az esetben nem a bérbeadó garantálja a szerver üzemeltetését, hba esetén az alkatrész cseréjét, a folyamatos adatmentést stb.

A szerver virtualizáció vagyis a virtuális szerver bérlése annyiban különbözik a szerver bérléstől, hogy nem egy konkrét paraméterekkel rendelkező szervert bérel valaki, úgymond nem egy lakást bérel, hanem egy házban annyi lakást amennyire szüksége van. Tehát rugalmasan vehető igénybe a szerver kapacitása. Ha valaki egy konkrét szervert bérel akkor lehet, hogy van olyan időszak amikor nem használja ki teljesen és van amikor nem elég a kapacitása. A virtuális szerver esetében rugalmasan, automatikusan változtatható a kapacitás, persze nagyon leegyszerűsítve. Éppen ezért nagyon költséghatékony ez a megoldás.

Mindegyik megoldásról bővebben is olvashat oldalunkon.