SzerverekA szerver olyan számítógép vagy szoftver, ami a rajta tárolt vagy előállított adatokat elérhetővé teszi más számítógépek számára. Legtöbb esetben főként weboldalak üzemeltetésére használják, de funkciójuk szerint lehetnek adatbázis-, FTP-, vagy webszerverek is. A kiszolgáló kör szerint beszélhetünk intranetes vagy internetes szerverekről. A lényeg többek között, hogy a szerveren tárolt adatok legyenek a legnagyobb biztonságban, hogy illetéktelen személyek ne férhessenek hozzá. Akár kisebb, akár nagyobb vállalkozásról legyen szó, napjainkban már nemcsak hasznos, hanem szükséges is, hogy legyen egy olyan központi számítógép, amelyeken tárolhatóak és elérhetőek a különböző programok és adatok. Egy szerver nagyon sokoldalú lehet, ami képes többféle feladatot is ellátni egyszerre. Sok vállalkozó kezdetben csak a kisebb szolgáltatások számára bérel virtuális szervert, például webszervert vagy mail-szervert, de a hasznosságuk miatt aztán majd további szolgáltatásokat is igénybe vesz. Minden magánszemély vagy vállalkozó saját maga dönti el, hogy melyik típust választja, hogy saját szerver vagy adatközponti megoldás mellett teszi le a voksát.

Blade szerver

A blade szerver a szerver gépek felső kategóriájába tartozik. Minden esetben nagy teljesítményű technológiákkal vannak ellátva, az aktuálisan leggyorsabb, legjobb és legkorszerűbb hardverekkel együtt.

A blade szerverek iránti igényt a kiszolgálók egyre növekedő fogyasztása, hőtermelése és fizikai növekedése hozta létre. A koncepció alapelve a sűrűség, vagyis hogy egy szabványos rackszekrénybe minél több processzort, minél nagyobb számítási kapacitást lehessen beépíteni, ezzel csökkentve az áramellátással, a hűtéssel, valamint az adatközpont méretével kapcsolatos fajlagos költségeket.

A vékony blade-ek teljes értékű szerverként működnek. Saját processzorral, memóriával és merevlemezzel vannak felszerelve. (A blade szerverek úgynevezett keretekbe (enclosure) szerelhetők be, egy 10U egységnyi magas keretbe akár 16 db blade szerver is elhelyezhető.)

Az európai piacon az elmúlt negyedévben több mint 79%-al nőtt meg a blade szerverek forgalma, eladása.Tovább…