Tárhely


Webtárhely

Mi a tárhely?

Tárhelyre elsősorban weboldalak üzemeltetéséhez illetve adatok (online) tárolásához van szükség.
Egy weboldalhoz, honlaphoz alapvetően három dologra van szükség:
1, Domain név (webcím, pl.:www.szervervalaszto.hu)
2, Tárhely (egy szerveren egy könyvtár, itt van tárolva a honlap forráskódja, képi elemei stb)
3, Honlap (programozott forráskódok halmaza. Ez adja a hétköznapi értelembe vett weboldalt.)

A tárhely jelentése, fogalma többféleképpen:
1, A tárhely egy szervernek azon része, ahol az adatok elhelyezésre kerülnek. Ha egy webcímet beírnak a böngészőbe, akkor a weboldal tartalma a tárhelyről érhető el. A tárhelyeket általában nagyteljesítményű szerverek biztosítják.

2, A tárhely egy számítógépen / szerveren létrehozott lemezterület, amire a felhasználók feltölthetik adataikat vagy akár a weboldaluk tartalmát. A tárhely bérlés a webes / internetes megjelenés legolcsóbb fajtája. Egy tárhely szolgáltató szerverén általában egy weboldal futtatásához szükséges minden kiegészítés megtalálható. Pl.: adatbázisok stb.

3, A webtárhely szolgáltatás egy internetes / webes szolgáltatás,melynek lényege, hogy egy úgynevezett kiszolgáló / webszerver erőforrásait több felhasználó illetve weboldal között osztják el. Így minden felhasználó / weboldal egy dedikált részt, tárhelyet foglal el. Ez a tárhely egy domain néven / webcímen érhető el.

Osztott tárhely

A webtárhely szolgáltatás lehet IP-cím alapú vagy név alapú. A név alapú webtárhely szolgáltatást nevezik osztott IP-című webtárhely szolgáltatásnak is, mert egy fizikai szerveren, azonos IP-címen érhető el több weboldal is. Amikor egy webböngésző elküld egy HTTP kérést a webszerver felé, akkor a webszerver a kérésben szereplő cím (hostname) alapján dönti el azt, hogy mely weboldalt kell a kliensnek megmutatni, melyik tárhely tartalmát kell megmutatnia a szerverről.

Tárhely szolgáltatók összehasonlítása

Már nagyon sok olyan oldal van, ahol össze lehet hasonlítani az egyes tárhely szolgáltatók ajánlatait. Fontos, hogy ne csak az ár alapján döntsünk. Az összehasonlításnál figyelembe kell venni a tárhely méretét, a garantált rendelkezési időt, a tárhely bővítésének lehetőségét, valamint azt, hogy milyen egyéb szolgáltatások járnak a tárhelyhez. Pl.: sql adatbázis használat, e-mailek száma stb.

Mi az Invitel tárhely szolgáltatását ajánljuk!

Az Invitel adatközpontjaiban minden elvárható biztonsági elem rendelkezésre áll, amely garantálja a szerver gépek megbízható üzemeltetését és az ügyfelek adatainak fizikai biztonságát. A magas rendelkezésre állás mellett kiemelt figyelmet fordítanak az olyan kiegészítő szolgáltatásokra is, amelyek a rendszerek üzemeltetését, monitorozását segítik. A több ezer szerverszámítógép befogadására alkalmas Invitel szervertermek mindegyike minimum két irányból csatlakozik az Invitel belföldi és nemzetközi gerinchálózatához.