Saját szerver vagy adatközponti megoldások?Nem könnyű eldönteni, hogy (egy vállalkozásnak vagy egy magánszemélynek) melyik a jobb megoldás: venni egy saját szervert, azt helyben üzemeltetni vagy inkább ICT szolgáltatást igénybevenni?

A saját szerver egyik előnye, hogy helyben van, ha bármi meghibásodás történik, vagy újra kell indítani – konfigurálni, esetleg be kell rajta állítani valamit, akkor nem kell külső helyszínre elmenni, ami akár az ország másik részén is lehet.

Egy másik jellemzője a saját szerver üzemeltetésének – ami előny és hátrány is lehet – ,hogy megvásárlása, beüzemelése csak egyszeri, de nagyobb költséget jelent.

Viszont egyértelmű hátránya az üzemeltetés. Biztosítani kell folyamatos áramellátást, a szerver működése zajos lehet és kevésbé van véve a környezeti katasztrófáktól (Pl.: villámcsapás, hosszabb idejű áramszünet, beázás stb) egy irodában elhelyezett szerver.

További hátrányai egy saját szerver irodai üzemeltetésének:

- Az üzemeltetési költsége magas és ez a villanyszámlán hamar meglátszik.
- Meghibásodás, leállás esetén az adatok elveszhetnek, a napi munkamenetet akadályozhatja, hogy az adatok nem érhetőek el.
- A szerver megfelelő hűtés esetén túlmelegedhet és a zajvédelemről is gondoskodni kell, mert egy komolyabb szerver működése zavaró zajjal is járhat.
- Por és egyéb fizikai sérülések is veszélyeztethetik a szervert.
- A nagyobb sávszélesség szükséglet kötséges lehet hosszú távon.

Mik az adatközponti szolgáltatások és mik az előnyei?
Az adatközponti szolgáltatások a következők lehetnek:
- Szerver elhelyezés, üzemeltetés (Hoszting)
- Szerver bérlés
- Szerver virtualizáció
- Felhő alapú megoldások
- Központi tárhely, központi mentés

Ezen informatikai megoldások előnyei:
- Egyszeri, nagyobb anyagi beruházást nem igényelnek. Könnyen betervezhető, fix havi költséget jelentenek.
- A hatékony erőforrás kihasználásnak köszönhetően 30 – 50%-kal is alacsonyabbak lehetnek a költségek.
- Folyamatos rendelkezésre állás a redundáns infrastruktúrának köszönhetően. (A folyamatos áramellátás, hűtés és a túlfeszültség védelem is garantált.)
- A legmagasabb biztonsági szabványoknak is megfelelő szervertermek, az állandó fegyveres őrzés, és a központi mentés biztosítja, hogy az adatok nem veszhetnek el, és az adatokhoz való folyamatos hozzáférést.
- 24/7-es operátori és meghibásodás kezelői csapat rendelkezésre állása.
- Direkt kapcsolatok a nagyobb internet csomópontokhoz a nagyobb sávszélesség érdekében.